Verkotutaan viisaasti vihreässä siirtymässä – rakennustuotealan työpaja Kankaanpäässä porautui ajankohtaisiin teemoihin
Kankaanpään rakennustuotealan yritysryhmässä ei tehdä tikusta asiaa, vaan käydään suoraan asiaan. Näin tehtiin Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hankkeen järjestämässä työpajassa SAMK Kankaanpään Taidekoululla helmikuussa. Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämä hanke luotsaa muun muassa alueen rakennustuoteteollisuutta vihreässä siirtymässä. Työpajassa syvennyttiin digitalisaation, kestävän kehityksen ja automaation teemoihin, jotka nousivat esiin yritysryhmälle ennakkoon teetetyssä kyselyssä.
Vihreä siirtymä vaatii meiltä enemmän kuin vain ympäristöystävällisten materiaalien käyttöä. Uusi rakentamislaki velvoittaa meitä uudistumaan. Vihreä siirtymä on kokonaisvaltainen sitoutuminen kestävään kehitykseen koko elinkaaren ajan.
–Olli Hietanen, hankkeen asiantuntija, SAMK
Yritysryhmä näki tekoälyn hyödyntäminen vahvana mahdollisuutena. Se voisi kehittää laadunvalvontaa, mallintamista ja uusien työntekijöiden perehdytysprosessia. Toisaalta se voisi vapauttaa aikaa myös pakollisista taustatoiminnoista kuten ostoista ja hankinnoista. Kestävämpää toimintaa kohti päästäisiin esimerkiksi lisäämällä materiaalien kierrätystä, tehtaan lämmitysmuotoa muuttamalla tai ottamalla käyttöön aurinkoenergiaa. Hiilijalanjäljen laskeminen olisi hyvä ulottaa purkuun saakka. Uudet, innovatiiviset materiaalit ovat aina etsinnän alla ja automatisoinnin tarve arkipäivää.
Tekoälyn, robotiikan sekä automaation hyödyntäminen ja digitaalinen transformaatio ovat nyt vääjäämättömiä. Ne eivät ole enää valintoja, vaan pakollisia askelia pysyäksemme kilpailussa mukana.
–Olli Hietanen, hankkeen asiantuntija, SAMK
Osaavan työvoiman saamisen haasteet nousivat esille myös työpajassa. Insinöörit tuntuvat olevan kiven alla, vaikka töitä löytyisi kyllä tekijöille. Tähän on haettu ratkaisua jo pari vuotta sitten esimerkiksi paikallisen Puurekryn voimin. Jatkossa helpotusta ongelmaan voi tuoda yhä lisääntyvä yhteistyö korkeakoulujen kanssa.
Kirkkokallio-ajattelu toimisi rakennustuotealallakin
Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kiertotalous- ja yhteistyöajattelu ei tunnu vieraalta rakennustuotealallakaan. Nämäkin yritykset kohtaavat ongelmia, joihin voisi löytyä ratkaisu yhdessä. Kilpailuasetelman sijaan halutaan puhaltaa yhteen hiileen, ja mahdollisesti ohjata ylijäämäresursseja kiertoon.
SAMKin hankkeelle saama JTF-rahoitus mahdollistaa yleishyödyllisten selvitysten tekemisen, jotka tukevat alueen eri toimijoita. Lisäksi täällä on hyvänä lähtökohtana vahva verkostoitumisen meininki.
–Tomi Kuusimäki, hankkeen projektipäällikkö, SAMK
Hankkeessa tullaan tuottamaan selvityksiä ja pilotteja rakennustuoteteollisuuden tarpeisiin. Ne voivat tukea alueen yrityksiä tekemään esimerkiksi sujuvampia hankintoja ilmastoselvitysten ja ympäristösäädösten viidakossa. Koottu yritysryhmä toimii ammattilaispaneelina, joka ohjaa ajankohtaisten solmukohtien äärelle.
Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta rahoittaa EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF ja Satakuntaliitto. SAMKin vetämä hanke sijoittuu resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuden alle.